Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Telefoon +31 641355519

 

Blog

Waterfilterproject / Reisverslagen  / 2019  / Waterfilters – uitdeelsessie 11, 12 en 13 december jl

Waterfilters – uitdeelsessie 11, 12 en 13 december jl

Waterfilters – uitdeelsessie 11, 12 en 13 december jl.

Omdat er een en ander niet naar wens is gegaan met de uitdeelsessie van 4 en 5 december jl, hebben we na beraad besloten om het anders aan te pakken. Dad zat al te denken dat wanneer we de genodigden van lingkunan (wijk cq sector) 10, 11 en 12 naar de kantor desa willen laten komen, heel veel mensen dit niet kunnen betalen. Een ritje met de ojak Afbeeldingsresultaat voor emoji motor (scooter of motor) bedraagt heen en terug totaal 20.000 roepia. En als je niet veel te besteden hebt, word het een lastig verhaal. Dit betekent voor de meesten dat men een heel eind moet lopen om de waterfilter op te halen. Dan moet je met dat ding nog terug naar huis. 

Om de mensen tegemoet te komen, besloten met de waterfilters naar de sectoren te gaan. We begonnen op 12 december bij sector 12 (Haria Gunung) en daar aangekomen wachtten 38 m/v op ons. Donnie, sectorhoofd van Haria Gunung had zijn huis beschikbaar gesteld. De mensen waren superblij dat ze niet helemaal naar “beneden” moesten. Er waren een twee- of drietal mensen die slecht ter been waren en voor de oudjes was het ook een uitkomst. Na een korte intro van Donnie sprak ik de mensen toe. Zoals bij iedere sessies vertel ik hetzelfde verhaaltje. Men krijgt te horen dat we met hulp van donateurs, sponsors, familie en vrienden € 15.000,00 bij elkaar hebben gekregen. Ik vertel hun over de benefietavond van 7 september jl dat Molukse artiesten/muzikanten belangeloos hebben gespeeld. Als laatst eindig ik met “rawat ini penyaring air seperti rawat diri sendiri” (behandel de waterfilter goed zoals je jezelf behandelt). Na mijn praatje geeft Conley een presentatie over de werking van de waterfilter en dan word er na iedere uitdeelsessie foto’s gemaakt ter documentatie. Bij sector 11 en 10 verliep het uitdelen eveneens smooth. De sectorhoofden hadden net zoals bij sector 12 hun huis ter beschikking gesteld. De secretaris van de lokale overheid kwam aanhaken bij sector 11 en trapte daar af met een kort verhaaltje over dit project, betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de lokale overheid en daarna nam ik het woord over. Na het uitdelen bij sector 10 reden we door naar de kantor desa waar de rest van de genodigden van sector 1 t/m 9 aan bod kwam. Angky, sectorhoofd lingkuan 5 stond ons de hele dag bij. Aan hem hebben we veel, hij is ontzettend behulpzaam en helpt waar hij kan. Al met al een zeer vermoeiende dag en blij dat we weer thuis waren want iedereen snakte naar een douche. Afbeeldingsresultaat voor emoji douche En we hadden enorm veel trek. Gelukkig word er iedere dag goed voor de inwendige mens gezorgd. We komen hier niets tekort en worden echt in de watten gelegd. We voelen ons extra gezegend door de lieve mensen om ons heen.

Even terug naar 11 december jl. Bij deze sessie maakten we gebruik van de paud (peuterschool) in sector 9. We kennen dit gebouw omdat we daar vorig jaar waren geweest om speelgoed van Biobuddi en een waterfilter uit te delen. Geen onbekend terrein dus. Op 10 december hadden we enkel 1 uitdeelsessie en die vond plaats in de middag om 16.00 uur. Een korte uitdeelsessie want het betrof een kleine groep. De mensen kwamen langzaam binnen gedruppeld en er kwamen dames die geen uitnodiging hadden en hoopten dat ze er ook 1 konden krijgen. Helaas werkt dit niet zo. We legden uit dat wanneer ze in aanmerking willen komen, zij zich moeten melden bij de kantor desa zodat hun naam in de database tevoorschijn komt. We kunnen niet lukraak uitdelen aan de eerste de beste die ook vind dat ze er recht op heeft. Hoe triest we dit ook vinden maar we kunnen niet een heel dorp voorzien. Vorig jaar zijn er een aantal waterfilters terecht gekomen bij mensen die er geen recht op hadden. Die namen zijn door de kerk aangeleverd. Denk dan aan kerkraden, dominees, familieleden van de kerkraden. Een systeem waar je daadwerkelijk niet goed van word. Woest was ik toen ik dit hoorde want m.i. horen kerkraden en dominees, al zijn die minderbedeeld, een voorbeeld te zijn voor hun kerkgemeenschap door hun eerst de waterfilter te schenken. Vandaar dat we de criteria hebben gewijzigd die TitanE heeft gemaakt met dominee J.L, een man die denkt dat hij boven de kerkgemeenschap staat en niet geliefd is in Haria. De namen van de ontvangers van fase 1 t/m fase 3 zijn door de kerk aangeleverd. Er zijn wat Harianeze mensen in Nederland die van familie in Haria hebben gehoord dat zelfs mensen die een pondok (winkeltje) hebben, zijn voorzien van een waterfilter. Wij hebben gewerkt met de namen die zijn aangeleverd. Je gaat er vanuit dat er naar eerlijkheid is gehandeld. Helaas was dit niet zo. We zijn buitenstaanders die geen zicht hebben wie er daadwerkelijk minderbedeeld is en wie niet. En voor nu geldt dit ook zo. Vandaar dat we nu met officiële database werken van de lokale overheid. Een aantal mensen vinden dit project niets, zowel in Nederland als in Haria. Van de inwoners in Haria kun je enigszins begrip opbrengen want het gaat om mensen die niet in aanmerking komen voor een waterfilter omdat men dit zelf kan aanschaffen. Helaas maar we kunnen niet met iedereen rekening houden. Als we alle gezinnen moeten voorzien, dan is dit onbegonnen werk. Vanuit Nederland heb je mensen die dit project geen daglicht in de ogen gunt. Trekken we hier wat van aan? Ga zelf wat doen voor je medemens, en als je dit al doet, denk niet dat jouw project(en) beter is of meer nut heeft. Vergeet niet dat zo’n waterfilter een positieve impact heeft. Het scheelt geld voor brandstof, het water is schoon waardoor het voor de gezondheid beter en zo kunnen we nog een aantal redenen noemen waarom de waterfilter van belang is. Op 13 december vond het uitdelen plaats op onze verblijfadres. De genodigden die kwamen waren mensen die niet in de gelegenheid waren om te komen op de geplande uitdeelsessies. We hebben hun bewust thuis uitgenodigd zodat we lekker relaxed vanuit huis aan het werk konden. Het ging overigens om een klein groep en voor hun scheelde het ook want de meesten kwamen van sector 9 en dat is de sector waar we ook verblijven.

Er zijn ongeveer 30 waterfilters die we nog moeten uitdelen. Van die 30 stuks, zijn een aantal waterfilters die al een bestemming hadden maar niet zijn opgehaald. We hebben de mensen genoeg tijd gegeven om hun waterfilter op te halen. Graag of niet, zeggen we dan! Wil je niet, dan zoeken we iemand anders van de database die we blij kunnen maken. Vandaag hebben we een rustdag ingelast want gisteren was het een slopende dag voor ons. Hierover bloggen we later meer want het is nu niet het juiste moment voor. We hebben sinds 29 november dat we hier zijn niets gedaan op het eiland. Constant achter de schermen bezig zijn en zo nu en dan ff snel naar Saparua stad om boodschappen in te slaan. Gelukkig hebben we Nonop die altijd standby staat met de auto. We willen graag met papa Yopi een rondje doen en naar Pombo Booi gaan met de speed. Een dagje strand pakken ligt ook in de planning. Hier hebben we nog geen enkele keer gezwommen. Hatawano staat ook op de bucketlist. We willen kerst in ieder geval met/bij familie vieren. Denk dat we met kerst weer in Ambon zijn en dan in Halong verblijven. Onze planning is tussentijds 2x gewijzigd door omstandigheden. Oorspronkelijk zouden we 14 december richting Makassar vliegen om daar de rest van de vakantie te vertoeven. Op 10 december was duidelijk dat we langer moesten blijven in Haria. Novi heeft ons geholpen met de tickets omboeken. En afgelopen maandag heeft ze wederom een wijziging aangebracht op verzoek. We hebben wat issues af te handelen waardoor we vertraagd zijn. Niet erg hoor, wat moet dat moet. We ronden alles netjes af en lopen nergens voor weg. Afbeeldingsresultaat voor emoji knipoog Al werken sommige zaken hier anders, maar dat neemt niet weg dat we als “buitenlanders” ons niet kunnen aanpassen. Och … we hebben zoveel te melden maar dit kan niet in deze blog. Het wordt anders te langdradig. Bij terugkomst gaan we zeker een evaluatie plannen met Leawaka Vaassen en hopen dat de Harianezen in Nederland massaal komen opdraven.

Voor nu genoeg geschreven. We wensen alle lezers/volgers een fijne dag en alvast zalig kerst. Afbeeldingsresultaat voor emoji kerst

Warme kerstgroeten uit Haria.

D&M Afbeeldingsresultaat voor emoji handkus