Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Telefoon +31 641355519

 

Blog

Waterfilterproject / Reisverslagen  / 2019  / The eagle has landed

The eagle has landed

The eagle has landed.

Donderdag 10 oktober was het onze laatste werkdag, zodoende hadden we alleen 1 dag om alles af te ronden voor de reis. We hadden van te voren afgesproken dat we niet te veel zouden meenemen. En al helemaal geen cadeautjes of souvenirs. Op één of ander manier ontkomen we er niet aan. Uiteindelijk hebben we voor kampung (dorp) Werka een grote sporttas met allerlei handige spullen. Denk aan werkhandschoenen, werkbrillen, pleisters, bandage, paracemol en sinaspril voor de kinderen etc. Fully packed gingen we de volgende dag met de taxi naar Schiphol. We waren er ruim op tijd en hoefden enkel onze koffers te droppen. De vlucht verliep ondanks de heftige turbulentie goed. We kwamen op tijd aan in Medan en waren na de tankstop (van een uur) meteen weer de lucht in om onze reis te hervatten naar Denpasar. Hier hadden we een kamer gereserveerd bij het Novotel waar we even een paar uur gestrekt konden. Ondanks dat we redelijk veel hadden geslapen in het vliegtuig, waren we volledig knock-out.  Ik had in het vliegtuig 2 stoelen waardoor ik gestrekt kon liggen. Maar voor Daddy was ’t ff een ander verhaal.

Na onze powernap van 3 uurtjes moesten we weer opstaan en klaarmaken voor Makassar. Pfff ik had geen kont meer over door dat lange zitten/liggen in het vliegtuig. Mijn zij voelde pijnlijk aan, mijn stuit was gevoelig. Toen we in de kist zaten, voelde ik ‘m al zitten.  Ik wist van ellende mijn draai niet te vinden, hoe te zitten en hoopte dat we snel zouden vertrekken en aankomen op onze plaats van bestemming. Gelukkig was het slechts 1 uur vliegen en ik was opgelucht dat ik de kist kon verlaten. Ik merkte dat ik ’t echt helemaal had gehad met dat gereis en zei tegen Daddy dat hij een porter moest regelen zodat we niet zelf de koffers hoefden te klaren. Zo gezegd zo gedaan. Toen ik terugkwam van mijn wc-bezoekje, zag ik onze koffers gestapeld op de trolley. We liepen snel naar buiten en Marco stond ons al op te wachten. Aangezien we voor de Starbucks hadden afgesproken, the usual zeg maar, liep ik hem straal voorbij. Och wat was het fijn om hem en niet lang daarna Novi weer in de armen te sluiten. Het is 8 maanden geleden dat we elkaar zagen, maar het voelde als gisteren aan.

We hebben inmiddels van Dries de Kater (Basic Water Needs) bericht ontvangen dat de 500 waterfilters voor de minderbedeelde gezinnen in Haria op 24 oktober a.s. in Surabaya aankomt. En dan naar Ambon word verscheept. In verband met Guo Qing Jie oftewel “Gouden Week”, een nationale feestdag (1 oktober t/m 7 oktober) in China, kon de vracht niet verwerkt worden. Een verloren week maar als het goed is, komt alles wel op tijd aan in AMQ. Conley Pattiasina van Mata Air Maluku is door ons geïnformeerd. Het is aan TitanE om het logistieke gedeelte vanaf Surabaya naar Ambon in goede banen te leiden. Morgenochtend om 04.00 uur gaat onze vlucht naar Ambon en dan doen we eerst Kei aan. Vorig jaar hadden we met de toenmalige kepala desa (waarnemend dorpshoofd) afgesproken om 40 waterfilters in het gezondheidsprogramma mee te nemen. Aangezien hij kort na ons vertrek zijn functie heeft neergelegd, is het er niet meer van gekomen. We willen daar alsnog de waterfilters regelen voor Werka. En uiteraard gaan we hier en daar nog in gesprek. Ondertussen zijn ze in het ouderlijk huis Renleo druk in de weer met binnenshuis schilderen. De woningen daar zijn kleurrijk zoals je dit wel vaker ziet in tropische landen. We zijn ontzettend benieuwd hoe ver men is als we daar zaterdag a.s. arriveren. De eerste twee nachten slapen we in Langgur bij hotel Grand Vilia. Eerst boodschappen doen zodat we de eerste week voldoende in huis hebben. Daarna is het plan om neef Herry een boodschappenlijst te appen of mailen zodat hij de boodschappen haalt en op de boot zet zoals vorig jaar. Echt handig en ideaal want op Kei Besar heb je geen grote supermarkt. En de pondoks (winkels) die er zijn, hebben lang niet alles in huis of in het assortiment.

We zijn vanaf morgen de eerstkomende 3 weken in Kei, starten de eerste 2 en laatste 2 nachten in Langgur op Kei Kecil. Op 7 november vliegen we naar AMQ (Ambon) en hopen dat ’t daar tegen die tijd een stuk rustiger is dan de afgelopen 2 weken. Voor diegenen die het niet weten, op 26 september jl was er een heftige aardbeving (6.8 schaal van Richter) waardoor een aantal dorpen op de eilanden Ambon, Haruku en Seram veel schade hebben opgelopen. Dan hebben we ’t nog geeneens over het aantal doden en gewonden. Heel veel mensen, gezinnen zijn dakloos geworden en slapen in een tentenkamp hoog in de bergen. Wat een drama, de Molukken worden geteisterd door een natuurramp en tot op heden word er niets of mondjesmaat gemeld of gezegd in nieuwsberichten. Fijn dat er allerlei initiatieven van de grond zijn gekomen om de mensen te helpen. Dan hebben we het over particulieren die zich inzetten. Want met dit soort rampen ben je als slachtoffer aangewezen op derden. Voordat we ons gaan richten op humanitaire hulpverlening, willen we eerst dit waterfilterproject Afbeeldingsresultaat voor emoticons water netjes afronden. We weten dat de Harianezen (en vele inwoners uit andere dorpen op Saparua) uit angst voor een tsunami ook naar de bergen zijn gevlucht. Overdag is men thuis maar slapen durft men (nog) niet. Voor ons de taak om eerst weer vooraf alle namen te cross-checken en de mensen naar beneden te krijgen, naar hetzij kerkgebouw of kantor desa (gemeentehuis). We weten nog niet wie of welk gebouw er word gefaciliteerd voor het project. Vorig jaar met de pilot was dit kerkgebouw Getsemane. We zien het allemaal wel, linksom – rechtsom, we komen er wel. De kerk heeft in ieder geval al 30 namen aangeleverd. Het is de bedoeling dat we per keer 2 uitdeelsessies op een dag organiseren. In de ochtend beginnen met de waterfilters uitpakken, klaarzetten. Dit duurt ongeveer 1.5 tot 2 uur voor 50 tot 60 waterfilters. Ons voorkeur gaat uit om in de ochtend rond 11.00 uur te starten met het uitdelen. Daarna lunchen en in de middag rond 15.00 uur af te sluiten met nog een sessie. Het loopt natuurlijk niet altijd zoals je wil of hebt gepland maar we proberen dit wel door te zetten. We zijn afhankelijk van een aantal factoren. Dus hopelijk zit alles mee.

Het is inmiddels lunchtijd. De rest zit aan tafel, ik haak ff aan. Wens iedereen een fijne woensdag!

Zwaai,

M&D Afbeeldingsresultaat voor emoticons zwaaien kus