Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Telefoon +31 641355519

 

Blog

Haria

Indonesië is ’s werelds grootste eilandenstaat in Zuidoost Azië. Het land bestaat uit een archipel van 14.572 eilanden. Een van de eilanden is Saparua en vormt samen met Haruku en Nusa Laut de Leasa eilanden op de Molukken.

De volgende dorpen zijn onder andere te vinden op Saparua:

Booi, Haria, Paperu, Ihamahu, Itawaka, Mahu, Nolloth, Pia, Porto, Ouw, Saparua stad, Siri Sore Kristen, Tiouw,  Tuhaha, Ullath, Dit zijn de christelijke dorpen op het eiland.

Kulur en Siri Sore Islam zijn de islamitische dorpen. En ooit was er Iha maar die is verwoest en nooit meer opgebouwd.

Van alle dorpen is Haria het grootst. Haria telt iets meer dan 8.000 inwoners. De haven vormt het centrum van dit eiland. De lokale ferry met eilandbewoners zorgen voor veel bedrijvigheid en activiteiten. Vanaf Ambon (Tulehu) is de oversteek met de ferry naar Haria een uurtje. En wie niet afhankelijk wil zijn van de ferry, die 1x per dag vanaf Ambon (09.00 uur) en Haria (07.00 uur) vertrekt, kan gebruik maken van de kleine speedbootjes. De inheemse naam van Haria is Leawaka Amapatti. Het dorp is ingedeeld in 12 sectoren en contreien. De contreien zijn: negeri, kampung lama, pantai (inheems Nohitol), perat (inheems Ropua), gunung (inheems Saka Mese Nusa). Haria is prachtig, heeft azuurblauwe wateren maar kent verborgen armoede. Met het oog zie je dit niet. Van de 8000 mensen zijn er 750 gezinnen die minder bedeeld zijn. Dit aantal is best wel veel. Voor ons reden genoeg om de handen uit de mouwen te steken.

Onze roots ligt op de Molukken, we hebben er familie wonen. Waarom niet iets doen waar we een goed gevoel aan overhouden, voldoening uit halen? In Nederland doneren we vaak genoeg aan goede doelen. Dit project biedt ons de kans om maatschappelijk bewust actiever bezig te zijn voor onze medemens. Let’s do so!