Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Telefoon +31 641355519

 

Blog

Waterfilterproject / Reisverslagen  / 2018  / 2018 Werkvakantie – Haria en Conley

2018 Werkvakantie – Haria en Conley

HARIA EN CONLEY

Na een drukke eerste dag in Haria hebben we de volgende dag onze rust gepakt terwijl Conley naar andere dorpen is gegaan op Saparua om waterfilters af te leveren die privé zijn gekocht door familie voor familie. We zijn naar Saparua stad geweest om drinken in te slaan. ‘s Avonds hadden we een afspraak bij Bapa Raja Manuhutu (dorpshoofd) van Haria. We gaven hem een waterfilter en hadden een geanimeerd gesprek met hem en zijn vrouw. Een statige man die wegens zijn functie als dorpshoofd terug is gegaan naar Haria. Hij heeft gestudeerd, is welbespraakt en kan leuke verhalen vertellen. De Bapa Raja vertelde over zijn buitenlandse avonturen, hoe hij Europa heeft ervaren en dat hij zijn goede baan in Jakarta heeft opgegeven om Haria te kunnen besturen. Dit was in opdracht van zijn vader die destijds het dorpshoofd was. De reden waarom we Bapa Raja een bezoek hebben gebracht, is vanwege de samenwerking die we voor ogen hebben. Als je alle partijen bij elkaar brengt, kerk en overheid, dan heb je een sterkere fundament. We wilden niemand passeren of trotseren. Hoewel ik mijn roots in Haria heb, gelden er voor mij als buitenstaander natuurlijk net iets andere regels. We zijn overtuigd dat nederigheid een magic word is net zoals thanks en please. Het gaat ons vooral ook om de samenwerking tussen beide partijen. Dat is van essentieel belang voor de inwoners van Haria. Beide partijen zijn belangrijke steunpilaren voor de mensen. De kerk in dit geval faciliteert en het doel is om van de overheid steun te krijgen voor zover dit mogelijk is.

Nieuwsgierig hoe Conley zijn werk doet, hebben we de dagen daarna met hem meegelopen. Wauw, respect voor die man! Waterfilters die vanuit Nederland door familie voor familie op de Molukken zijn gekocht handelt Conley zo snel mogelijk af. Om zijn werk zo efficiënt mogelijk te kunnen doen, wordt er nadrukkelijk verzocht om het telefoonnummer op te geven van betreffende ontvanger. Voordat Conley komt, belt hij vooraf zodat de ontvanger zorgt dat hij/zij thuis is. Nadat hij voor de zoveelste keer zijn verhaal vertelt en een demo geeft over het onderhoud, maakt hij last but not least een foto van de ontvanger met waterfilter. De foto wordt dan naar familie in Nederland gestuurd via TitanE. Zie het als een soort van ontvangstbewijs voor de mensen in Nederland. Voor dit project maken we groepsfoto’s en filmpjes voor onze charies/givers aangezien het hier niet om een privéschenking gaat. De waterfilters geschonken door familie in Nederland voor familie in Haria, Saparua en Porto, hebben we ook bezorgd bij de mensen thuis. Conley komt op die manier met veel mensen in contact en voor hem alleen maar leuk. We vinden het bewonderingswaardig hoe hij dit allemaal doet.

Het vergt organisatietalent, want je gaat niet voor 1 waterfilter van Ambon naar Saparua of Haruku. Dus het is een en al plannen voor hem. En hij doet het geweldig, petje af. Voor ons was het goed om te zien hoe er met de donaties van familie voor familie word omgegaan. Fijn om te zien dat Conley serieus bezig is en zijn werk verstaat.

We hebben gelukkig ook nog wat kunnen ontspannen, relaxen. Omdat we een auto plus chauffeur hadden gehuurd, hebben we wat dorpen op Saparua bezocht, een paar uurtjes strand gepakt @ Kulur. Verder zijn we overal in Haria geweest zodat Daddy mooie shots en filmpjes kon maken met de drone. Wat een geweldige aankoop is het overigens de DJI Mavic Air. We waren overigens in 2017 ook in Haria maar 2 nachten is te kort. Een dag voor familie gecombineerd met een bezoek aan Fort Duurstede in Saparua stad en we gingen een dagje naar het eiland Molana. Al zijn we nu langer in Haria, de tijd heeft niet stilgestaan. De welbekende uitspraak “Time flies when you’re having fun”, gold ook voor ons. Conley was eerder vertrokken naar Ambon en we zouden elkaar vrijdag 7 december weer aantreffen in Tulehu. Voor we het wisten was het ook onze beurt om weer tijd om terug te gaan naar Ambon. Jammer, we hadden het erg naar onze zin in Haria. We moesten speciaal terug vanwege de bruiloft ???? van nichtje Meike en Arie op Ambon. Het was dubbelfeest want een ander nichtje had op dezelfde dag haar bul-uitreiking bij Universiteit Pattimura. Daarnaast hadden we ook andere verplichtingen op Ambon.