Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Telefoon +31 641355519

 

Blog

Waterfilterproject / Reisverslagen  / 2018  / 2018 Werkvakantie – Werka (Kei Eilanden)

2018 Werkvakantie – Werka (Kei Eilanden)

WERKA

Omdat we op Ambon en Haria aan het rennen en vliegen waren, hadden we op Kei Kecil een week voor onszelf genomen voordat we weer naar familie zouden gaan. Het was een verademing om daar te zijn. Ambon is druk, tig scooters en veel auto’s die op het eiland aanwezig zijn. Op Kei heerst er rust en kalmte, het is daar paradijs op aarde. We zaten een zestal dagen bij Coaster Cottages. Verwacht er niet veel van, het is er niet luxe maar de locatie is top! Het mooiste stukje strand van Pasir Panjang en zo adembenemend. Daar gingen we voor! Het strand hadden we zowat praktisch voor onszelf. Na een paar heerlijke dagen in Ohoililir, pakten we onze koffers weer in. We hadden ons kunnen opladen en hadden zin om naar Kei Besar te gaan. Het doel was niet alleen familiebezoek maar ook het waterfilterproject aansnijden en 15 kg Biobuddi bouwblokjes brengen. 

Toen we Werka naderden zagen we de neefjes met nicht Mami op de steiger staan. Het was grauw toen we daar aankwamen. De hemel begon nonstop te huilen toen we net het ouderlijk huis Renleo (spreekt uit als Renleuw) betraden. Het heeft 4 dagen onafgebroken geregend en we hadden door de zware regenval geen elektriciteit. Erg vervelend want we konden onze telefoons en de rest van het apparatuur niet opladen. We hebben het overleefd maar wat een verwende gasten zijn we dan hè. Lichtelijk in paniek omdat je geen stroom hebt en de telefoons het niet doen. Het had erger gekund maar oh oh oh, we zijn gewoon lost zonder telefoon.? OK, in Amsterdam hebben we ook weleens te maken gehad met stroomuitval. Maar echt niet dagen achter elkaar. Vier dagen geen stroom is een echt ander verhaal. Ah ja, hebben we dit ook weer meegemaakt.

 

Op een dag werd ik door Enos geroepen of ik naar bij het dorpshoofd, bapa Kades (kepala desa) wilde komen. Daddy zat er al en vroeg of ik kon aanhaken bij het gesprek. Hij had al een introductieverhaal over de waterfilters gehouden. Ik maakte officieel kennis met het dorpshoofd en ook met diens vrouw. Hij vertelde dat hij de straten in het dorp wilde voorzien van zonnepanelen want met stroomuitval kan het behoorlijk donker zijn. We geven hem groot gelijk, hebben het zelf ondervonden hoe vervelend het is. Voorzichtig sneed ik het onderwerp waterfilters aan. Hij dacht in eerste instantie dat we het over een zuiveringssysteem hadden voor de waterleiding. Werka haar waterbron komt vanuit de bergen.? De waterleidingen zijn nog niet in de huizen geïntegreerd. Toen het duidelijk werd dat het om waterfilters ging voor alle huishoudens, viel het kwartje. Hij zag er alleen maar de voordelen van in en somde ze stuk voor stuk op. Vooral voor de vrouwen zou dit een enorme last minder zijn. Want het scheelt zoveel werk in de ochtend. Als ze naar het land gaan om te werken, hoeven ze niet meer eerst vooraf water te koken zodat ze er van kunnen drinken. En omdat het de gezondheid bevordert, had hij er wel oor naar. 

“Waarom moeilijk doen als het samen kan”

D&Mx